Redningsåbning – hvordan er kravene?

Bygningsreglementet BR18 indholder de krav der i nyere boliger er til redningsåbning, brandsikring og flugtveje. I beboelsesrum, køkkener og selvstændige rum, skal der være en flugtvej til det fri og det kunne være via et vindue som redningsåbning. Det skal være muligt at blive evakueret til terræn ude i det fri eller et andet sted i boligen. Dog er badeværelser og kældre undtaget.

Lovmæssige mål

Oftest er en redningsåbning et vindue i ydervæggen og for at overholde lovkravene er der nogle bestemte mål der skal overholdes.

  • Der er en fri højde h på mindst 0,6 m og en fri bredde b på mindst 0,5 m
  • Summen af højden h og bredden b er mindst 1,5 m
  • Vinduet må max monteres 1,2 m fra gulvet
Redningsåbning
Redningsåbning

Hvad du skal være opmærksom på

Hvis redningsåbningen er tæt på terran, i det her tilfælde et vindue, så gælder der nogle andre krav. Hvis vinduet er placeret mindre end ca. 2 meter over terræn, anses det som forsvarligt med en mindre højde, da der er nedsat risiko for personskader ved evakuering.

Hvis vinduet har en lodret post, skal den være skruet sammen med det ene fags vinduesramme. I midterposten monteres skudrigel i både top og bund, der søger for at holde faget på plads. Skulle det blive nødvendigt, kan vindues bruges som rednings åbning ved at åbne det ene fag og derefter åbne midterposten, så begge fag er åbne og man dermed har en flugtvej som er dobbelt så stor.

Hold dig opdateret

Der sker fra tid til anden ændringer i bygningsreglementet, så sørg altid for at have den nyeste udgave. Hvis et rum skal godkendes til beboelse er det bl.a. værd at bemærke kravene til redningsåbning.

Du kan bestille redningsåbning som tilvalg hos Eiler Thomsen Alufacader hvis ønskes.

Er du nysgerrig kan du læse meget mere om vores vinduer i aluminium.