Stick­facader

Pladsbyggede facader, eller stickfacader som man også ofte benytter i daglig tale, er faktisk ikke så langt fra elementfacaderne, som man umiddelbart kunne fristes til at tro ud fra navnet.

Selv om man har lavet elementfacader i mange år efterhånden, er stickfacaderne nok det, man kan kalde “good old fashion”.

Stickfacader skiller sig ud fra elementfacader ved at noget af arbejdet med facaden udføre på pladsen. Systemerne er ikke velegnede til glasning i produktionen, derfor udføres arbejdet med glasset på pladsen i stedet for, og facaden “pyntes” herefter på udvendig side.

Selv om man vælger at udføre en del af arbejdet på pladsen, leveres alusystemet (det bærende system) naturligvis stadig i højest mulig færdiggørelsesgrad fra selve produktionen, således at man minimerer tiden på pladsen og sikrer at systemet samles under ordnede forhold i en fabrik.

 

Åbenlyse fordele ved stickfacader

Lette og håndterbare elementer

Da der ikke er glas monteret fra fabrikken/ produktionen, er de leverede facadeelementer ret lette at håndtere på grund af en lavere vægt og man kan ofte lave endog meget store elementer i stickfacader, hvor vægten hurtigt vil blive en begrænsning ved en elementfacade.

Hurtig lukning af bygning

Selv om det er et punkt, man fremhæver rigtig meget ved en elementfacade, så går det faktisk ret hurtigt med at “lukke” bygningen med en stickfacade. Når facadeskellettet kommer til pladsen i så store elementer som muligt, er gummi, glasbæringer osv. allerede monteret, således at når selve aludelen er sat fast på bygningen, kan glasset hurtigt monteres og fastholdes med midlertidige clips. Herved er bygningen reelt lukket og de indvendige arbejder kan påbegyndes i et vist omfang. Ofte er det efterfølgende arbejde ikke noget, der hindrer fremdrift på indvendigt arbejde, og efter at der er lukket ved dækforkanter, er facaden reelt tæt for klimaets umiddelbare påvirkninger.

Større råderum på udvendig staffage

For at en elementfacade skal være prismæssigt interessant, skal den udvendige staffage, man påtænker at montere på facaden, gerne følge de delinger, man laver i selve elementfacaden.

Dette issue er knap så relevant på en stickfacade, da man er nødt til at have udvendige lifte/ platforme til at færdiggøre med glasning og tæthed. Denne proces gør at man har andre muligheder for at “pynte” facaden efterfølgende og kan lappe over samlinger på en helt anden måde, end man kan tillade sig på en elementfacade, hvor man gerne skal spare økonomien til efterfølgende udvendige arbejder.

Prisbilligt alternativ

Stickfacader er generelt et prisbilligt produkt ift elementfacader, da der er mindre aluminium i facaden (specielt i elementsamlingerne) og de typer gummi, man anvender er mere simple og derfor billigere.

Skal jeg vælge en stickfacade?

Hvis man har en bygning, der er 3-5 etager høj og med god plads omkring bygningen, så skal man bestemt overveje at lukke sin bygning med en stickfacade.

Generelt kan man sige, at jo mere udfordrende forholdende er på byggepladsen, jo mindre relevant bliver en stickfacade, men hvis man kigger på markedet generelt, så kan langt de fleste projekter faktisk løses med en stickfacade. Eiler Thomsen Alufacader har sågar været med til at bygge en facade til et højhus i en stickfacade, da nogle enkelte krav til facaden simpelthen gjorde dette mest relevant for det konkrete projekt. Når det så er sagt, så er meget høje bygninger jo netop et af de steder, hvor transporten af materialerne besværliggør en optimal montagetid på en stickfacade. 

Mange tror -lidt fejlagtigt- at en facade opbygget i elementer er markant hurtigere lukket end en stickfacade. Det er -som tidligere nævnt- ikke helt rigtigt. En stickfacade kan ret hurtigt lukkes og skabe arbejdsklima til indvendige arbejder, men kræver en del færdiggørelse efterfølgende, der resulterer i at udvendige arbejder naturligvis må færdiggøres helt til sidst i projektet.

Har man en lav bygning med fornuftig plads på selve byggepladsen, er en stickfacade dog et helt fantastisk produkt.

Har man samtidig et stort ønske om stor frihed til udvendig pynt og staffage på bygningens facade, er det nærmest selvskrevet, at man skal vælge en stickfacade.

Et godt råd vil være at gennemgå punkterne til venstre på både denne fane og fanen med elementfacader, hvorefter man vil have en nogenlunde ide om, hvilket produkt man hælder til. Efterfølgende bistår Eiler Thomsen Alufacader gerne med vores viden og vil forsøge at give input til beslutningen. Vigtigste forudsætning er dog at få stillet de rigtige spørgsmål tidligt i processen, således at arkitekten kan tage højde for tingene i designfasen på bygningen.

ETA50

ETA 50 er vores eget facadesystem, og klart den facadetype, vi producerer mest af. ETA udmærker sig som et meget tæt facadesystem, der kan produceres i ret store elementer.

En stor fordel hos ETA50 er muligheden for at vende drænretningen i systemet, således at der drænes vandret. Det giver rent statisk nogle bedre muligheder for at vende spændretningen på profilerne og derved skabe det slanke profildesign, mange arkitekter ønsker.

ETA50 findes i mange forskellige profildybder og udformninger, som man kan udforske til venstre.

ETA50 er som standard fremstillet i Hydro Reduxa, der er et aluminiumsprodukt, der garanterer at være fremstillet med bæredygtige energikilder, såsom vandkraft. Dette gør at CO2-aftrykket fra de ekstruderede profiler ligger på ca det halve af det europæiske gennemsnit og ETA50 er derfor et særdeles bæredygtigt facadesystem. Fra årsskiftet 2022/2023 forventer ETA at kunne levere ETA50 i Cirkal 75R, hvis dette ønskes på projektet. Dette valg vil fjerne yderligere en tredjedel af CO2-belastningen fra aluprofilerne. Læs mere om Hydro Reduxa og Hydro Cirkal 75R til højre herfor.

ETA forsøger så vidt muligt at anvende ETA50, når der er tale om en stickfacade, men vi kan også levere stickfacader fra 3 systemhuse, hvis projektet kræver dette, som man kan se herunder.

 

Relevante dokumenter

I samarbejdet med EPD Darnmark har vi en aktuel EPD for vores Facadesystem, ETA 50. 

ETA 50 – EPD

Schüco FWS 50 

Schücos 50mm stickfacade, som også findes i en 60mm udgave.

Et godt system, der er grundigt testet og med mange forskellige kombinationsmuligheder, som man kan se til højre herfor

 

Læs mere om systemet på producentens hjemmeside

Wicona WICTEC 50

Wiconas stickfacadesystem, der er meget sammenligneligt med Schücos system, hvad angår fleksibilitet og systemteste.

Wiconas stickfacade adskiller sig fra de andre ved at være fremstillet i Cirkal 75R, således at man er garanteret at den facade, man køber er produceret med 75% post consumer scrap, og derfor har været i cirkulation allerede én gang.

Se kombinationsmuligheder til højre.

 

Læs mere om systemet på producentens hjemmeside

 

Reynaers CW50

Reynaers CW50 er senest tilkomne stickfacadesystem hos ETA50 og derfor ikke noget, vi har produceret meget af endnu.

Selve systemet er dog meget tilsvarende både Schücos og Wiconas, når det kommer til kombinationsmuligheder, som man kan se til højre.

 

Læs mere om systemet på producentens hjemmeside

Referencer

Find inspiration til dit projekt i vores referencekatalog.